Thursday, June 26, 2014

Suvi?

Juba mitmendat korda
kontrollin viiendat elementi.
Kuhugi ei torma -
maksan jaanipäeva
ja veel paar senti.

Viies element - see eeter
Eeter, eeter... tetraeeder?
Mina, valgusesarnane olend,
pimedusest erinev olen.
Neljamõõtmelise aegruumi
viies lisand.
Siin istudes oma aja isand
pärast seda eksamit aga
tavaline maamats.
Mina, Minkowski ruumi isand,
olen nüüd maakas.

Head suve!


Sellega annan märku, et viimane eksam, erirelatiivsusteooria, on minul tehtud ning nüüd jääb järgi vaid kahel ainel veel tulemusi oodata. Sellega on kaheks kuuks kooliga lõpp. Varsti jälle! :)



Ülikool

Friday, June 13, 2014

They asked me if I have a degree in theoretical physics, I said "I have a theoretical degree in physics!"


Olen olnud mõnda aega kadunud samal põhjusel, miks enamik tudengeid enne jõule ning ka hiliskevadel ära kaob - eksamiperiood. Hetkeseisuga on 7 tükki tehtud ning 2(3?) ootab veel tegemist. Kui hästi läheb, siis saan viimase eksami tehtud täpselt jaanilaupäeval ehk 23. juunil.

See suvi tuleb minu jaoks väga erinev, kuna jään suveks enda väiksesse palavasse Tartu korterisse, sest ma lähen tööle. Esimest korda ametlikult! Nimelt lähen praktikandiks firmasse OÜ TMB Element, mis tegeleb raudbetoonelementide tootmisega. Tegu on firmaga, mis on osalenud Lõuna-Eestis paljude suuremate hoonete ning komplekside ehitamisel, sealhulgas Maaülikooli õppehoone, Ahhaa keskus, Chemicum, Tasku keskus ning minu jaoks kõige tähtsam, uus Tartu Ülikooli Füüsika Instituut, kus ka mina sügisest hakkan koolis käima:

Uhke, mis?


















Töötan laborandina - mõõdan betooni hapnikusisaldust, valmistan väikeseid kuubikesi, jälgin nende tahkumist, hiljem purustan osad neist pressi all ning vaatan, mis survele nad vastu peavad jms. Minu arust täiesti ideaalne kõrvaltöö füüsikule ning kuna töökeskkond tundus äärmiselt meeldiv, siis ma olen väga õnnelik, et mind sellele kohale vastu võeti ning ei jõua ära oodata, millal saaks lõpuks enda kätt proovida.

Usun, et hakkan aina rohkem jõudma sinna perioodi, kus suvi ei tähenda ainult rannas lamamist vaid ka vaba aega, mille jooksul saab teha kõike seda, mille jaoks õppetöö kõrval aega ei ole. Sealhulgas on kindlasti ka töötamine, pikemad unetunnid, sport ja eriti vaimne lõõgastus, mida hetkel eriti pikisilmi ootan.



Kas leidub osakesi, millest inimorganism ei koosne, kuid leidub mujal looduses?

Osakesed on tegelikult hästi lai mõiste, mida igaüks mõistab erinevalt. Aga kui pidada osakesteks erinevaid keemilisi elemente, siis on tõesti üllatav, kui palju erinevaid aineid meie kehas leidub. Interneti sõnul võib leida inimkehas jälgi ligikaudu 61-st erinevast elemendist, millest põnevamad on näiteks elavhõbe, raadium või uraan. Neid leidub muidugi väikestest kogustes. Kuna Mendelejevi tabelis on hetkel 118 elementi, siis järelikult leidub 57 elementi, mida inimorganismis ei ole. Näiteks ei leidu meis väärisgaase ehk heeliumi, neooni, argooni jne.. Mis on mõneti üllatav, sest heelium on teine kõige levinum aine Universumis. Muud ained, mida inimorganismis ei leidu on enamasti ebastabiilsed või vähemtuntumad, näiteks pallaadiumi, tehneetsium või ruteenium.

Igatahes võib kokkuvõtlikult väita, et sama palju, kui on meie kehas erinevaid elemente, on ka neid, mida inimorganismis ei leidu.



© Development 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis