Thursday, July 24, 2014

Kiire puhkus



    Olen suutnud antud suve kuidagi eriti kiirelt elada, kaht jumalat korraga teenida ei ole lihtne. Hommikul varakult tööle ning pärast seda võimalikult kiiresti trenni, kuna spordiklubi pannakse suvel varem kinni. Tagasi koju, natukene süüa ja magama. Sellises produktiivses nõiaringis olen kinni, kindlasti tuleb kasuks. Kuidagi suutsin ka nii, et kõik nädalavahetused on juba juunikuust alates kinni planeeritud.


    Aga olen õnnelik. Tööl on mõnus, laborant on tore olla ja trennis läheb hästi. Ainult hommikused ärkamised ja õhtud on rasked, ehk just need ajad, mil ma kodus olen. Teate küll, üksinda väikeses korteris ning aju ja füüsis on selleks ajaks nii surnud, et täitsa ajusurnu tunne. Üks miinus minu väikesel katusekorteril on see, et katuseplekk läheb päevaga nii soojaks, et kui õhtul magama minnes näitab väline termomeeter ~17 kraadi, siis toas on mul püsivalt 27-29 kraadi, ükskõik kui lahti ma selle akna ka ei teeks. Terve katus oleks nagu suur päikesepatarei, mis elektri asemel toodab soojust. Muidugi ma veedan toas nii vähe aega, et see segab ainult minu öist und ja päevast ajutegevust.

    Nagu iga aasta, sattusin sinna nõiaringi, et 'hakkan sellest aastast veel korralikumalt õppima'. Ehk mul on tore nimekiri, mida ma suvel kõik ära teha tahaks. Alustasin kvantmehaanika lugemise ja õppimisega, aga nagu ikka, siis pärast üht-kaht korda kadus see tahe ja jõud ära ning ilmselt lükkub kuskile sügise keskele, nagu nende suurte hurraga püstitatud eesmärkidega ikka läheb. heh.



Miks ei saa muuta gravitatsiooni energiaks?

     Otseselt gravitatsiooni kui sellist ei saa energiaks muuta, kuna gravitatsioon on jõud, aga energia on noh.. energia. Põhikoolist teame, et töö, mis iseloomustab energia hulka on seotud jõuga valemi A = F*s kaudu, kus A on töö, F jõud ning s teepikkus, mis selle jõu mõjul läbi tehakse. Seega need kaks pole omavahel võrdsed, kuid nad on omavahel seotud.

     Küll aga tänu gravitatsioonile on olemas selline asi nagu potentsiaalne energia, mis maapinna suhtes avaldub kujul E =m*g*h, kus E on potentsiaalne energia, m on keha mass, g on kiirenduskonstant (see kuulus 9,81) ning h on kõrgus maapinnast. Seega tänu gravitatsioonile on siiski meil olemas potentsiaalne energia, mida saab ka teisteks energia liikideks muuta. Näiteks keha langemisel muutub see kineetiliseks energiaks ning mõneti ka soojuseks.

     Aga rakenduslikum näide, kuidas kasutatakse gravitatsiooni energia tootmisel on hüdroelektrijaamad. Vesi voolab ja langeb tänu gravitatsioonile ning paneb sealsed turbiinid pöörlema ja seeläbi toodab generaator elektrit. Ehk sisuliselt toimub seal vee potentsiaalse energia muutmine elektrienergiaks ning seda tänu gravitatsioonile.

Monday, July 7, 2014

Kill your heroes


Don't you worry we 
love you more than you know.
© Development 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis