Saturday, January 21, 2017

Holger in the states: day 171. School and vacation

Kadusin jälle ära, eksamite ajal tegin eksameid ja puhkuse ajal.. puhkasin.

Eelmise semestri lõpp kiskus siin päris keeruliseks. Kui Eestis oli tavaliselt mingi periood eksamiteks valmistumiseks, siis siin antakse selleks täpselt üks päev. Loengud saavad läbi, üks päev vahet ning järgmisest päevast alates võivadki eksamid alata! Sarnaselt, kui Eestis jaotatakse eksamid üpriski suure ajavahemiku peale (kuu või nii), siis siin on ette antud kindlad päevad, tavaliselt alla 10 päeva. Seega eksamid tulevad üsna tihedalt ning nendega läks vägagi kiireks.
Õnneks elasin selle perioodi unetult üle, kuigi suutsin ühele eksamile tunni võrra hiljaks jääda (ja selle tulemusena ka halvema hinde saada), aga olin lõppude lõpuks ka ise positiivselt üllatunud enda tulemustes.



Vaheajast pikemalt ei räägi, kui seda, et läksin jõuludeks ja uueks aastaks koju, kuna mul veel töökohta ei ole, siis on võimalik, et need olid ainukesed pühad, mil mul selleks vaba aega oli. Sisuliselt tähendas see kaks ja pool nädalat lihtsalt puhkust, lebotamist ning sõprade, pere ja lähedastega koos olemist.
Jõudsin Eestisse päeva hiljem kui planeerisin, sest lend jäi lennutormi tõttu ära, kuid õnneks sain ühikasse tagasi tulla. Siis tagasi lennates oli jälle New Yorkis lumetorm ja pärast pikka jamamist sain seal nädalavahetuse kinni makstud hotellis veeta. Seega olin megaõnnelik, et mul järgmine lend ära tühistati, sest see oli alati üks mu unistuste kohtadest ning kuna elamine on seal vägagi kallis, siis säätsin ka hotelli pealt päris mitu sada.

Empire State Building

Maailma suurim pood

The Big Apple

Salateenistus (mitte nii salajased)

Lausa imelik oli näha sellist arhitektuuri pilvelõhkujate keskel

Rockafeller Building - selle maja tipust on ka järgmine pilt!

Central Park natukene teise nurga alt

Vana hea Times Square

Hetkel, kui semester alles hoogu kogub, kasutan mina vaba aega natukene elu üle järele mõlemiseks. Näiteks otsin järgmiseks õppeaastaks korterit kuskile linnakust väljapoole. Sest kuigi elan siis korteris koos kolme boksinaabriga, siis sellest hoolimata ulatub ühikatoa arve kuskile ~800$/kuus. Samas elades kuskil paar minutit kaugemal saaks langetada ka selle kuskile 550$/kuus, mis tundub naljakas, sest Eestis eladas oli vastupidi, et ühikad märgatavalt odavamad.

Teisalt mõtlen, mida ma enda eluga peale tahan hakata. Siia tulles mõtlesin, et võiks maailma muuta, Nobeli auhinna järgi minna ja teadust teha. Külastasin siin ka mõnda aega kaht laborit, mis on enda alas maailmatipud, üks seotud päikesepatareidega, teine süsinikmaterjalidega. Esimeses ei pakkunud teema nii palju huvi, kui algul arvasin ning teises ei olnud laborijuhataja kuigi meeldiv. See pole küll lõplik, aga olen otsutanud ilmselt akadeemia asemel tööstusesse minna. 
Akadeemias on kohtade saamine pea võimatu, selleks peab aastaid järeldoktorantuuris ringi reisima töökohtade vahel, palk on olematu ning töö 7 päeva nädalas nii päeval kui öösel, samas palk aga kordades vähem kui mujal. Äsja kraadi saanud füüsiku palk siin tööstuses on keskmiselt kuskil 6000$-7000$, kuigi noh, mind lüüakse siit riigist muidugi välja, seega see selleks.

Aga leidsin ka ühe labori, kes tegelevad sellega, mida minagi teha tahaks ning kuhu ma koha sain. Kui enamik kohad saavad enda rahastuse kaitseministeeriumilt või siis riiklikest fondidest/organisatsioonidest, siis neil tuleb kõik rahastus erinevatelt firmadelt, mis tähendab, et erasektori huvi antud ala vastu on suur. Mis nad aga teevad, sellest räägin hiljem, siis kui ma seal ka tööle asun.


© Development 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis