Sunday, May 28, 2017

Holger in the states: day 299. Money talk and pics

                            
                                      Nobeli preemia (kunagi saan ka ühe, või kaks, või enam).

Mäed, nii palju erinevaid mägesid.


Siin ei tea kunagi, mis ilm tuleb. Hommikul välja minnes üks, koolist tagasi tulles juba teistsugune.

Hundilinad, mida veel tahta!


Llaamad näevad välja nagu nad alati naerataksid.


Niimoodi tuleb oma poodi kaunistada.



Tükike kaksiktornidest.

Mõtlesin, et räägin natukene rahaasjadest, kuna eestlastele meeldib õudsalt palkasid võrrelda. Minimaalne tunnipalk erineb siin osariigiti ning algab 7.25$-st, mis on ka nii Põhja-Carolinas. Kui aga on töökoht, kus on võimalik tippi saada, siis miinimumpalk on 2.13$, et ikka tööandjad peaks võimalikult vähe ise maksma. Seega antakse siin kõikjal tippi ning üldiselt jääb see vahemikku 10-30% sõltuvalt teenistuse tasemest. Kuupalga mediaan aga terve riigi peale on 3500$.

Enda palk mul õppeassistendina ja ka stipirahad jäävad küll konfidentsiaalseks, aga internet näitab, et keskmine ülikooli õppeassistent, kelle tööks on nooremaid tudengeid aidata või kodutöid parandada saavad keskmiselt 15-25$/h ning sellest võite siis järeldada, et keerulisemat tööd (näiteks teadust) tegevad tudengid või päriselt aineid andvad professorid saavad sellest rohkem. 20$ tunnis täiskohaga teeks kuupalgaks kuskil 3200$, mis Eesti mõistes tundub küll väga palju, aga ma ei julgeks väita, et nii on ka siin. 
Keskmine doktorikraadi äsja omandanud füüsik saab tööd alustades privaatsektoris 6000-9000$ kuus, akadeemias aga 4000-5000$ kuus. Niimoodi mõeldes on täitsa kahju, et mind siit riigist pärast lõpetamist välja lüüakse.

Asjade hinnad varieeruvad siin päris palju, ilma laenuta saavad ikka vähesed maja osta ja bakalaureusekraadi lõpuks on keskmine tudeng hoopis ~25000$ võlas. Autod tunduvad siin sama hinnaga olevat ja enamikel ongi pigem uuem auto. Mõtlesin ka endale ühe suveks osta, aga siis avastasin, et kindlustus oleks mul vähemalt ~150$ kuus ja sinna paika see jäigi.
Toiduga on siin naljakas ja kurb. Kiirtoit on kõikjal, ühed ja samad: Tacobell, KFC, McDonalds, Subway, Wendy's, Arby's, Dunkin Donuts... neid leiab kõikjalt, kuhu minna ja hinnad on megaodavad. Kahekordse juustuburgeri eine? Ma ei mäleta, mis see Eestis oli, aga siin saab 3$ eest eine. Pole ime, et enamik pidevalt õhtusöögiks pizza või sõõrikud toovad. Poest ostedat värske toit on aga üldiselt kallis (eriti köögiviljad) ja ausalt öeldes ei ole ka nii värsked, sest neid ei osteta nii palju kui muud toitu.

Ma elan küll Põhja-Carolina pealinnas, aga maailmalinnadega võrreldes on see pigem väike ja odavam koht. Esimese aasta elasin ühiselamus, mul oli oma väga väike tuba, boksi jagasime nelja inimesega, meil oli elutuba, köök ning kaks vannituba. Üür oli kuskil ~800$/kuus. Nüüd suveks kolisin linnakust mitte väga kaugele, kuid tudengitele mõeldud korterisse. Suur korter, 10 korrust, mitu tiiba ja boksis jällegi neljakesi, kuid seekord isiklikud vannitoad ja hind natukene alla 800$/kuus.

building_iso

Kuid seinad on õhemad kui mu märkemvihikud-

Kui aga linnakust (ja ka kesklinnast, mis on veel kallim) natukene kaugemale minna, siis odavam on hoopis maja rentida. Tüüpiline hind ühe toa kohta kuskil 400-600$ kuus + kommunaalid ja elu palju ilusam.
Lisaks on siin suur kupongi- ja kampaaniatemajandus, millest ma kõigest veel aru pole saanud, aga päris tihti on võimalik tasuta süüa saada. Samuti on ka appid, et teed oma toidutšekist pilti ja siis kindlate toodete puhul annab sulle osa rahast tagasi jms.

Kui mul juba paar nädalat Belgias olles rahaväärtuse peas sassi lõi, kus tagasi Eestisse naastes kõik tundus odav ja oli vaimustav, kuidas toiduained said alla euro maksta, siis ma arvan, et kui nüüd suvel Eestisse puhkama tulen (et kuuma käest ära põgeneda), siis on ilmselt asi veelgi hullem.



Siin Philadelphia vanglas hoiti Al Capone, nüüd olen mina seal.

Arstiosakond ka vanglas olemas.

Paljudel seinal enda pildiga poster on?

Selle posteri kinkisid sõbrad mulle sünnipäevaks. Kiire taustalugu sellega on, et ma mängisin nendega ühe korra Dungeon & Dragonsit ja mu tegelaseks oli Khajiit, kes on selline inimkass. Ja kuna mul oli vahetult sünnipäev tulekul, siis mul ongi nüüd jäädavalt selline poster, kus ma karvase kassina peal olen.


Nii sügaval Fallouti storylines, et kui arvutis laeb, siis samal ajal saab moblas mängida.


Atlanta olümpiapark.

Coca-Cola muuseum üle 100 proovitava joogiga!

Mina enda kollase kaameraga.




Käisin algklasside lapsi õpetamas ning nendega legodega mängimas.

Algklasside ja lasteaedade lapsed saavad lõunaks kiirtoitu ja kartulikrõpse.

Atlanta kõrgelt ülevalt.

Sa tead, et sa oled vaeses linnaosas, kui...

Mikrolaineahjus valmistatav pakitud üksik kartul.

Käisin ühe korra väljas tennist mängimas ja..

Promon ka Eestit tasapisi.

Kui linnakus elekter öösel ära läks ja kõik koopainimesteks muutusid.

Valmistasin 200 rinnamärki! Kui hoolikalt sisse zoomida, siis leiab neil ka eesti keelt.


Vaade praegusest köögiaknast.



Täitsin sel semestril ka oma pikaajalise unistuse ning õppisin tennise selgeks ning nüüd üritan ka aegajalt mängimas käia. Kooliajad on siin Eestiga võrreldes natukene nihkes, et kevadised klassid lõppesid juba 2 nädalat tagasi ära. Kuid siinsed inimesed pole puhkusega harjunud, seega ka suvel antakse loenguid edasi ning saab enamike aineid võtta, mis muul ajalgi.
Sel semestril tuli mul aga esimest korda tõeline eksamiärevus. Igasugune tahke toit, hammaste pesu ja vastikute asjade nägemine ajas öökima, isegi oma seisnud sünnipäevatordi ära viskamine. Ma algul arvasin, et lihtsalt mingi haigus küljes, kuna olemine ka kõige parem polnud, aga kui esimese eksami tehtud sain ja siis kaks päeva normaalne olla oli ja inimese kombel süüa suutsin, siis sain aru, et võib ka eksamiteootusest selline asi tulla. Muidugi pärast viimast eksamit kadus täitsa ära ja nüüd on elu jälle ilus.
© Development 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis