Saturday, October 22, 2011

Õpi tundma end



Tere! Olen Holger-
nii seisab sünnitunnistuses.
Korralik poiss, viied koolitunnistusel,
pilkane vaikus tuksumas südametunnistuses.

Heledapäine, sügavsilmne,
tõeline põhjamaalane.
Enda arust üsna ilmne,
kõhnake, olen alakaallane.

Harva emotsioonitu, üldiselt naerus,
kuid mind kunagi ei saa näha nutus.
Ei ole ma kade, ei ole ma raevus.
Mu elu, kui muinasjutus.

Lemmik mahl mul banaani.
Lemmik tunne? Ilmselt kahetsus.
Halvim öö, see kõige eredam - jaani,
liialt lõkkeid, liialt nägusid.

Loomusügavuses misantrooplik
pahede suhtes küllalt põlglik
arusaam inimesest kõigest poolik
tunnen end siin ma kui võlgnik.

Pahur küll maruharva,
kuid liialt palju rügan.
Vaid reaalsusele vastukarva,
mõttelend noorel liialt sügav.

Jah, olen mina paljut.
Siidine ma kui üks armastus,
kuid stoiline, nagu seda on kalju.
Võib-olla vaid Sinu mõistuse kangastus.

On sel siis vahet, milline ma siin Maal?
On sel vahet, mida mõtlen, milline olen?
Kas mind ennastki huvitab, mis must saab?
Ei, tühine see, peaasi, et olemas olen.





Wednesday, October 12, 2011

Use me

Täna toimus mini-maraton, päris äge oli see, et lõppude lõpuks ei pidanudki ma seal jooksma ja higistama, vaid sain rahulikult BMX'iga kõigist mööda kimada. Jama värk oli see, et rattal pole ju porilaudu ja lõpuks olin ikka päris sopane (ja need kellest mööda sõitsin need ka, sorri). Ja natukene nõme oli see ka, et selle asemel, et alustada hiljem nagu seda tavaliselt tehti, selle asemel alustati varem. Lootsin, et jõuan natukene enne kolme starti, et templid saada ja siis alustada. Aga kell 2:55 olin sillal ja kui sebrani jõudsin, siis käis juba stardipauk. Kuna ma olin rattaga, siis mul polnud hullu, aga teiste suhtes on natukene nõme =/
Aga äge oli ikkagi, väike pilt ka siia juurde:


Tänaseks pidime inimeseõpetuses tegema essee teemal "ajas rändamine" ja rääkima, mis aegadel veedaksime oma erinevad eluetapid. Liigse vaba aja tõttu tegin selle juba laupäeval valmis. See seisis mul seni laua peal ja üleeile avastasin, et see on liialt ära kortsunud, et seda ma ei saa õpetajale anda. Viskasin selle kamina alla, kus käivad paberid, mis lähevad põletamisele ning mõtlesin, et prindin mingi päev selle uuesti lihtsalt välja. Aga eile õhtul, kui ma seda printima hakkasin, siis avastasin, et mu arvuti ei olnud tööd ära salvestanud. Mõtlesin juba, et pean selle töö uuesti kirjutama. Hakkasin siis kamina alt neid pabereid läbi sortima. Ei leidnud ja ei leidnud. Kuni lõpuks, kuskilt taga nurgast pakkisin ühe kortsunud A4 lahti ja see õnneks oligi just minu essee ja keegi ei olnudki seda ära põletanud. Jeiii! ^^

Minu tänava juurde hakkavad ka need teetööd jõudma. Praegusel hetkel on nii, et kui ma koju tahan sõita, siis pean sõitma mööda maanteed ja siis mõnda aega 5 km/h tiksuma mööda auklikku mudateed. Nii palju siis auto puhtana hoidmisest. Aga homme nad peaksid juba minu tänavaristini ka jõudma ning kuna see on ainuke tee, mis siit välja viib, siis mul pole õrna aimugi, kuhu ma enda auto peaks panema või kuidas ma üldse siit välja pääsen. Ja nii palju kui ma olen mujal märganud, siis nad teevad seda ühte auku mitu päeva ju =/


Jah, see on tema,
juba kaugelt tunnen ta ära
Jah, see on kindlalt tema,
juba kaugelt paneb ta mu naeratama.

Jõuab mu juurde,
kõnnib must mööda,
mis tundub nagu igavik,
sest mõtteis jäämegi kõrvuti seisma.

Vaatan teda, väljast sisse.
Pikad heledad, kuldsed juuksed,
mis ulatuvad tema tiibadeni.
Ingellikud silmad, mis on hallid
nagu torm tema hinges.
Pehmed, kuid kahvatud huuled,
nagu temagi, kui Ta lahkus.
Nina, nii väikene, nunnu.
Natukene viltune,
veelgi nunnum.
Ta on peenike,
vaeseke nii kõhnake.
Üpriski pikk,
aga tegelt mitte eriti.
Minust lühem 6-15 sentimeetrit,
tont seda nii täpselt teab.
See õhuke roosa sviiter,
need heledad kitsad teksad
need valged tossud,
mis kõik muudavad ta maaliteosest kaunimaks.
Aga midagi paistab tas esile,
ei julge valjult spekulaaridagi,
aga ehk 70 või 75 B.
Pehmed kui ta huuledki,
et mitte minna liialt nilbeks.
Ta on küll seksikas,
aga mitte üks neist, kellele ütleks
"seda raami paneks" või "sellega pulgapeitust mängiks."
Ta on lihtsalt nunnu, lihtsalt armas,
soe, magus, avala südamega,
keegi, keda tahaks igakord kallistada.
Ingellik.


Jah, see on tema,
juba kaugelt tunnen ta ära
Jah, see on kindlalt tema,
juba kaugelt paneb ta mu naeratama.

Jah, see olen mina,
nii uskumatu kui see ka näib.
Jah, see olen kindlalt mina,
siis, kui tüdruk oleks ma.


Sunday, October 2, 2011

I'm sick and tired of being sick and tired



Pühendusega


Tere. Olen vahepeal kirjutanud kirjandit, uurimistööd, motivatsioonikirja, muidu meile, sadu säutse ja kõik oma koolivihikud täis kirjutanud ja nüüd jõuan lõpuks ka siia.
Täna hommikul algas TTÜ's üleriiklik lahtine matemaatika võistlus, kuhu ma olin ka juba mitu nädalat plaaninud minna ja kuhu olin ka registreerunud. Aga eile õhtul otsustasin siiski, et jätan minemata, ma lihtsalt leidsin, et sel pole mõtet.

Eelmine reede toimus rebasteläbu ja kohe järgmine hommik, raplas kell 8.00 sai alguse Kaitseliidu metsalaager. Pakkisime asjad autode peale, käisime Alust läbi, võtsime relvad ja relvade puhastusvahendid ning suundusime Männiku lasketiiru. Seal jaotati meid kahte jakku, ühed läksid metsa harjutusi tegema ja minu jagu läks lasketiiru laskma. Seal seletati meile natukene teooriat ja hakkasime 100m kauguselt AK-4'dega laskma. Eriti raskeks tegi asja see, et ma sihin parema silmaga, aga samas on mul parem silm natukene pime, nii et sihtmärki nägin ma pigem ühtlase laiguna. Ja kui me olime juba paar tundi täristanud ja sellest üpriski kopp ees oli, siis öeldi meile, et nüüd teeme arvestusliku laskmise, igaüks saab 10 kuuli ja tulemused lähevad kirja. Siin kohal olgu öeldud, et laskurid jagunevad kolme gruppi : II klassi laskur (75 silma), I klassi laskur (82 silma) ja esilaskur (90 silma). Ja minu silmade arv oli ka mulle üllatuseks. 94 silma : 5 kümnesse, 4 üheksasse ja 1 kaheksasse. Instruktorid rääkisid omavahel, et mul on annet ja mind peaks snaipriks soovitama, olin enda üle ka uhke =)
Aga tulemus tundus ikkagi natukene utoopiline arvestades seda, et mõnikord rasketel koolipäevadel on mul raske suppi süüa. Käed lihtsalt värisevad nii palju. Mitte, et ma supi suust mööda paneks, vaid pigem võib lusikas enne tühjaks väriseda, kui see suuni jõuab =D
Kuid kuulsin, et järgmises jaos oli üks tüdruk, kes lasi minust 1 silma rohkem, nimelt 95 silma. Samas see mind ei imesta, sest tüdrukud ongi alati olnud paremad laskurid.
Olime hilisõhtuni Männikus ja kõigile üllatuseks tuli kõrgemalt käsk, et me ei saagi telgis ööbida, vaid läheme Alu spordihoone (pehmed voodid, saun, duššid, soojus mmm...) ja siis hakkasimegi autodega jälle Alu pool tiksuma. Seal oli kottpime ja üpriski jahe, arvestades, et tuul käis kõikjalt läbi. Aga mulle meeldis, et seal oli pime, sest mul oli näpp lõhki, ma tundsin, et see kipitab ja valutab, aga ma ei näinud, kui tõsiselt see lõhki on. Kui ma arvasin, et see on ainult kriimustus, siis kadus valu praktiliselt ära. Aga kui ma kujutasin ette, kui kohutavalt lõhki see tegelt võib olla, siis see hakkas aina valusamalt valutama. Äge on niimoodi enda psühholoogiaga mängida. Aga hiljem valguse käes avastasin, et see on üpriski sügav haav ja mul on siiani arm alles.
Hakkasime mõtlema vabadusest. Absoluutsest vabadusest. Mida ma teeksin, kui ma oleksingi sõdur, aga kõrgema astme oma. See, kes kogu aeg otsustab, kuhu minna, mida teha ja kodu mul puuduks. Taipasin, et ma läheksin mõne aja pärast hulluks, ma lihtsalt kaotaksin enda reaalsustaju. Ma ei suuda niimoodi elada. Mul on vaja neid igapäevaseid rutiine, sõltuvusi, harjumusi. Mulle meeldib see, et ma teen iga päev vähemalt veerand tundi ühte ja sama asja, mida absoluutselt iga päevgi. Ma lihtsalt ei oska elada mingit muud moodi.
Alu spordihoones jaotati meid kahe kaupa paari, et öösel vahti pidada. Minu vahiaeg oli 3:30-4:00 ja mind pandi paari kellegagi, keda hüüdsime Psühho-Killeriks. Ja see nimi oli täiesti õigustatud. Ta enamik ajast vahtis tühja ja hakkas omaette naerma. Laskmisel läks tal kohutavalt halvasti, tegelikult raudselt lasi paar lasku ära ja ülejäänud kuulid pani endale tasku. Loodsin, et ta mind valveajal maha ei lase, sest ta tõesti nägi hirmus välja. 
Et mul öösel midagi paremat teha ei olnud, läksin enda relvasalve puhastama. Ja ta lihtsalt seisis 10 minutit minust natukene eemal paigal ja vahtis mind ning seda, kuidas ma puhastan. Päris creepy, aga lõpuks ta siiski läks ära. 
Järgmine päev puhastasime terve elu aeg oma relvi ning siis viisime relvad Alu mõisa ehk lattu ära. Ja nüüdsest ongi seal üks automaat, millel on minu nimi peal =)







Senimaani on mulle tundunud kirjanduses õpitav pagulaskirjandus kohutavalt nüri ja tuim. Aga lõppude lõpuks käis jutust läbi üks luuletus, mis asja positiivsuse poole kallutas (Vabandan, kui mõni sõna vahetusse on läinud, mu mälu pole enam see, mis varem):

Keelemõistest

Kui üks keel 
tungib su suhu
ja see pole prantsuskeel
saksakeel venekeel ingliskeel suaheeli ega
üleüldse mingi keel mida
valjult hääldada saab
siis jääb üle vaid üks:
too keel räägib kõiki keeli
aksendivabalt

ei tunne grammatikat
reeglitest pole aimugi
toda ei saa õppida
ta kas on või ei ole ja võib-ollat
pole ollagi ses keeles

Selle keele mõisteid
tunnevad üksnes kaks
ja hääldavad ühtemoodi



Ja mida veel siis huvitavat? Kas te teadsite, et ma olen misantrooplik inimene? Jah, ilmselt mingil määral küll. Reaalsus on selline, et ma ei jätnud alkoholi tarbimist selletõttu maha, et see rikuks minu tervist, tapaks ajurakke ega midagi sellist. Ma jätsin selle maha, sest mida rohkem ma pidudel inimesi hakkasin jälgima, seda misantrooplikumaks ma muudusin ( see ja  minu tundlikus pohmakatele). Muidugi olen ma ka kainena käinud vähe igasugu pidudel ja läbudel. 
Muidugi, ega ma enda üle uhke ei ole, aga ma ei saa midagi parata. Ma ei viitsi põlata, sest vihkajad ei võida iial. Aga vahepeal lihtsalt välgatab, et miks peab kõik alati nii kuradi idiootne olema. Võib-olla on asi selles, et mulle lihtsalt meeldib keerukus ja sügavus. Ma ei talu lihtsakoelisust, ma ei suuda. Raske on lihtsalt olla ja mitte kuhugile pürgida, mitte midagi peale lolluse teha. 
Inimesed suudavad mind lausa hämmastada. Kuidas nad saavad mitte teada kõige elementaarsemaid asju. Kuidas nad saavad nii lihtsakoeliselt elada ja kuidas nad saavad nii debiilseid küsimusi küsida?

Aga samas ma tean, et see kõik on minu viga. 

So true.




© Development 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis